Back to Question Center

Je Wiki demokratická, ako si myslíte? - Profesionálne stanovisko od Semalta

1 answers:

Rôzne štúdie ukázali, že celý rad redaktorov je zodpovedný za publikovanie a úpravu rôznych stránok Wikipedie. Oliver King, odborník na Semalt , verí, že je bezpečné povedať, že Wikipedia je najznámejšou online elektronickou encyklopédiou. Sorin Adam Matei, profesor komunikačnej školy Briana Lamba z Purdue University, spolupracoval s Brianom Brittom, výskumníkom a docentom masovej komunikácie a žurnalistiky na štátnej univerzite v Južnej Dakote a vysvetlil, kto poskytuje obrovské množstvo článkov na Wikipédii.

Úspešne pristupovali k všetkým článkom Wikipédie a pokúsili sa ich preložiť do rôznych jazykov od roku 2001 do roku 2010. Najlepšie spisovatelia a redaktori sú vybraní na tvorbu článkov Wikipedie a iba skúsení redaktori môžu publikovať svoj obsah.

Matei hovorí, že to, čo vidia a pozorujú, je jasné vedenie, ktoré sa nedávno objavilo - online create logo. Majú skupinu spisovateľov a redaktorov, ktorí sú zodpovední za formovanie obsahu a pracujú tvrdo nepretržite, aby publikovali kvalitný a autentický obsah na Wiki. Títo redaktori formovali agendu a sú motivovaní zodpovednosťou, rovnako ako náboženské a politické hnutia.

Expert tiež tvrdí, že špičkoví redaktori a spisovatelia Wikipedia sú zodpovední za vytvorenie 80% článkov. Tento pomer bol konštantný a redaktori a tvorcovia zmenili svoje stratégie s časom.

V danom čase je osoba, ktorá vedie skupinu redaktorov. Myšlienka, že formujú to, čo ľudia vedia, im dáva pocit úspechov. Britt a Matei napísali úplne novú knihu nazvanú Štrukturálna diferenciácia v sociálnych médiách: Adhocracy a Entropia. Táto kniha objasňuje, ako sa Wikipedia stala recenzovanou webovou stránkou a najuznávanejšou encyklopédiou na internete.

Odborníci a odborníci ju vyvinuli, ale niektorí sú skúsení ako ostatní. Niektorí vedci zistili, že Wikipedia je webová verzia ľudskej organizácie a sleduje vývojovú cestu. Od jednoduchej a jednoznačnej podnikateľskej po byrokratickú závisí každý na Wikipédii, pretože je to najlepší on-line zdroj informácií.

Brittova kniha predstavila rôzne zaujímavé a užitočné zistenia o tom, ako nové eily vystupujú vo svete komunikácie. Zdôrazňuje tiež, ako sa skupiny sociálnych médií časom vyvíjali.

Adhocracy je špecifické miesto, rovnako ako Wikipedia, a organizačný systém ho orchestruje. Spája stabilnú a silnú hierarchiu s individuálnou mobilitou. Wikipedia má rozsiahlu škálu údajov, článkov a obsahu v rôznych jazykoch a redaktori sú vyzývaní na vytvorenie chýbajúcich článkov na tejto obrovskej encyklopédii. Je bezpečné povedať, že Wikipedia existuje vo viac ako troch jazykoch, ale väčšina z nich je neúplná a relatívne malá. Ľudia z rôznych častí sveta navštevujú denník Wikipédiu a čítajú viac ako 300 jazykových verzií.

Niektorí z nich hľadajú konkrétne články a obsah napísaný stovkami až tisíckami spisovateľov dobrovoľníkov, ktorí sú zodpovední za budovanie a udržiavanie tejto slávnej a voľnej encyklopédie. Návštevníci Wikipedia väčšinou vyhľadávajú články v anglickom jazyku a ostatné jazyky účtujú 30 miliónov záznamov Wikipédie.

November 26, 2017
Je Wiki demokratická, ako si myslíte? & Ndash; Profesionálne stanovisko od Semalta
Reply